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  Demountable tanks and tank-containers — Interpretation of 
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  Transmitted by the Government of France*, ** 

  Introduction 

 Summary 

Executive summary: Establish whether a tank meets the definition of a demountable 
 tank or a tank-container 

Reference documents: ADR 2017, Chapter 1.2 

 

1. According to Chapter 1.2 of ADR, the term “demountable tank” means a tank, other 
than a fixed tank, a portable tank, a tank-container or an element of a battery-vehicle or a 
MEGC which has a capacity of more than 450 litres, is not designed for the carriage of 
goods without breakage of load, and normally can only be handled when it is empty. 

  
 * In accordance with the programme of work of the Inland Transport Committee for 2016-2017, 

(ECE/TRANS/2016/28/Add.1 (9.2)). 
 ** Circulated by the Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail (OTIF) under the 
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2. According to Chapter 1.2 of RID/ADR, “tank-container” means an article of 
transport equipment meeting the definition of a container, and comprising a shell and items 
of equipment, including the equipment to facilitate movement of the tank-container without 
significant change of attitude, used for the carriage of gases, liquid, powdery or granular 
substances and, when used for the carriage of gases as defined in 2.2.2.1.1, having a 
capacity of more than 0.45 m3 (450 litres). 

3. “Container” means an article of transport equipment (lift van or other similar 
structure): 

• Of a permanent character and accordingly strong enough to be suitable for repeated 
use; 

• Specially designed to facilitate the carriage of goods, by one or more means of 
transport, without breakage of load; 

• Fitted with devices permitting its ready stowage and handling, particularly when 
being transloaded from one means of transport to another; 

• So designed as to be easy to fill and empty;  

• Having an internal volume of not less than 1 m3, except for containers for the 
carriage of radioactive material. 

4. A demountable tank is used only for road transport, while a tank-container is usually 
a multimodal unit. 

5. The question arises of whether a tank intended for the carriage of gases, such as that 
shown in annex, whose service equipment is protected by a cabinet that is located at the 
rear when the tank is mounted on a road vehicle and is lower than the chassis of the vehicle, 
can be considered as a tank-container or must be seen as a removable tank.  

6. We are of the view that such a tank, which can be attached only to a specific chassis 
frame, cannot be transloaded from one means of transport to another and simply cannot be 
removed because of the position of the cabinet, cannot be considered to be a tank-container. 

7. We would like to know the opinion of the Joint Meeting on this issue. 
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Annex 

    


