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SUMMARY 

 

Executive Summary: Enquiry regarding the interpretation of sub-sections 1.1.3.2 (c) and 
1.1.3.1 (b). 

 

Action to be taken: Clarify the interpretation issues. 

 

Related documents:  None. 

 
 
1. In Germany, questions have been raised regarding the exemption for gases in accordance 

with sub-sections 1.1.3.2 (c) and 1.1.3.1 (b) of RID/ADR; Germany would like to enquire as to 
the opinion of the RID/ADR/ADN Joint Meeting concerning these questions. 

 
2. In accordance with sub-section 1.1.3.2 (c) of RID/ADR, the provisions laid down in RID/ADR 

do not apply to the carriage of "Gases of Groups A and O (according to 2.2.2.1), if the pres-
sure of the gas in the receptacle or tank at a temperature of 20 °C does not exceed 200 kPa 
(2 bar) and if the gas is not a liquefied or a refrigerated liquefied gas. This includes every kind 
of receptacle or tank, e.g. also parts of machinery and apparatus". 
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3. In accordance with sub-section 1.1.3.1 (b), the provisions laid down in RID/ADR do not apply 

to “The carriage of machinery or equipment not specified in this Annex and which happen to 
contain dangerous goods in their internal or operational equipment, provided that measures 
have been taken to prevent any leakage of contents in normal conditions of carriage;”. 

 
4. This leads to the following questions: 
 

Question 1: 
 
Since the exemption in accordance with sub-section 1.1.3.2 (c) of RID/ADR only refers to 
gases of Groups A and O, the exemption does not apply to flammable or toxic gases. Does 
that mean that the carriage of flammable or toxic gases contained in equipment is not permis-
sible even under the exemption provision in sub-section 1.1.3.1 (b) of RID/ADR? 
 

Question 2: 
 
Can the exemption in accordance with sub-section 1.1.3.1 (b) be applied to gases at all, or is 
the more specific provision in accordance with sub-section 1.1.3.2 of RID/ADR applicable in all 
of these cases, as it includes every kind of machinery and apparatus parts? 

 
__________ 


