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  Equipment for handling dangerous goods fixed to vehicles for 
the carriage of dangerous goods in demountable tanks, tank 
containers, portable tanks or MEGC’s. 

  Introduction 

Vehicles for the carriage of dangerous goods in demountable tanks with a capacity greater 
than 1 M3 or in tank-containers, portable tanks or MEGC’s of a capacity greater than 3 M3 
(carrying vehicles) are in some cases fitted with additional service equipment. This 
equipment is in general not connected to the service equipment of the tank or MEGC during 
carriage.  

The vehicle is approved for the transport of dangerous goods without the tank or MEGC in 
place and no relation to a specific tank or MEGC can be made.  

Chapter 9.7 deals with tank-vehicles and carrying vehicles and 9.7.2 addresses the possible 
tank or MEGC. However none of the examples in 9.7.2 seems to touch the additional 
service equipment.  

Recently an application for an ADR certificate of approval is made for a mobile Liquefied 
Natural Gas (LNG)/Compressed Natural Gas (CNG) filling station comprising a portable 
tank and a vehicle for the carriage of containers with additional service equipment such as 
dispensing units with metering devices and an evaporator to create CNG. 

There are safety concerns regarding the exposed evaporator when no portable tank is fitted 
and if the users decides not to disconnect the additional service equipment from the service 
equipment of the portable tank before carriage, the risk for wrenching off and loss of 
product. 

  Interpretation question 

The representative of the Netherlands is interested in the opinion of the WP.15 on how to 
deal with  additional service equipment on carrying vehicles and mobile filling stations. 
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