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Introduction 
 
1. At the last session of the Joint Meeting (Bern, 26-30 March 2007) the tank working 
group discussed the informal document INF.15 of Belgium.  

2. This paper dealt with the difficulties encountered by the filler to fulfill the provision of 
4.3.2.2.4 (“Where shells intended for the carriage of liquids are not divided by partitions or surge 
plates into sections of not more than 7 500 litres capacity, they shall be filled to not less than 
80% or not more than 20% of their capacity.”). 

3. In the case of a subdivision by partitions he can do so by checking the tank plate 
(paragraph 6.8.2.5.1 imposes the marking on the plate of the capacity, and in the case of 
multiple-element shells, the capacity of each element), but it is impossible for him to see whether 
or not surge plates are being used to divide the shell into sections of not more than 7 500 litres. 
  
_____ 
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4. It was proposed to overcome this difficulty by adding this information: 
 
 –  to the particulars inscribed either on the tank itself or on a plate, according to 

6.8.2.5.2 of RID and ADR, in the case of tank-containers ;  

 – as a remark in the certificate of  approval,  in  the  case  of  tank  vehicles  (ADR  
only) 1. 

 
5. The working group agreed in principle, but was not satisfied with the marking that had 
been proposed; the Belgian representative was asked to submit an official proposal (see 
ECE/TRANS/WP.15/AC.1/106/Add.1, para. 26). 
 
6. In the proposals below Belgium therefore submits other possibilities for the marking, 
but it will not oppose any clear and compact alternative. 
 
Proposals 
 
7. Amend the second indent (right-hand column) of 6.8.2.5.2 to read : 
 
 Alternative 1 : 

 " – capacity of the shell, supplemented with the symbol “ (20%<OK>80%) “ when 
the shell is divided by surge plates into sections of not more than 7 500 litres 
capacity ; " 

 
 Alternative 2 : 

 " – capacity of the shell, supplemented with the symbol “ (20< >80) “ when the shell 
is divided by surge plates into sections of not more than 7 500 litres capacity ; " 

 
Alternative 3 : 

" – capacity of the shell, supplemented with the symbol “ 7.500  “ when the shell 
is divided by surge plates into sections of not more than 7 500 litres capacity ; ". 

 
8. In ADR only, add the following new paragraph at the end of 9.1.3.3 : 
 

"The certificate of approval for shells divided by surge plates into sections of not more 
than 7 500 litres capacity shall bear the following remark under No. 11 : “Surge plates 
divide the shell into sections of not more than 7 500 litres capacity “.  

 
9. In ADR only, replace “1.6.3.32 to 1.6.3.39    (Reserved)” with : 
  
 "1.6.3.32 The remark under No. 11 of the certificate of approval, required in 9.1.3.3, 

need not be indicated on certificates delivered before 1 January 2009.  
 

 1.6.3.33 to 1.6.3.39    (Reserved)". 

                                                        
1   The provision of 4.3.2.2.4 does not exist in RID for tank-wagons. 
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10. Add the following new sub-section 1.6.4.21: 
 

"When the shell of a tank-container was already divided by surge plates into sections of 
not more than 7 500 litres capacity before 1 January 2009, the capacity of the shell need 
not be supplemented with the symbol “X” in the particulars required by 6.8.2.5.2 until 
the first periodic test after that date is performed. ". 

 
___________ 


