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 I. Background 

1. At its forty-ninth session, the Administrative Committee for the TIR Convention, 
1975 (AC.2) considered and approved a draft survey concerning the implementation of the 
Recommendation on the introduction of Harmonized System (HS) code in the TIR Carnet, 
as prepared by the secretariat in Informal document No. 2 (2010). The survey included two 
different questionnaires, one for Customs administrations and one for national guaranteeing 
associations. 

2. The secretariat sent out the questionnaires to TIR focal points on 25 June 2010, 
providing respondents time until 15 September 2010 to gather the requested information 
and reply. The questionnaires were sent out by email and by regular mail, where required.  

3. At its fiftieth session, the AC.2 took note of the preliminary results of the survey, as 
contained in Informal document No. 8 (2010). It urged those countries and associations that 
had not yet replied to do so and asked the secretariat to send a reminder. Consequently, on 5 
November 2010, the secretariat sent a reminder to those countries and associations that had 
not yet replied, extending the deadline to 15 December 2010. 
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4. To date, 301 out of the 59 addressed Customs administrations and 262 out of the 61 
addressed associations have replied. 

 II. Summary of replies 

5. Before going into the details of the results, it is important to indicate that not all 
respondent have replied to all the questions. Therefore, the sum of replies for each question 
can diverge and be not equal to the total number of respondents. Furthermore, where 
appropriate, the secretariat has quoted the text of the Recommendation that relates to the 
question in italics. 

 (a) Replies from Customs administrations 

Question 1: Does your administration require the indication of HS codes in the TIR Carnet?  

Yes 5

No 24

17%

83%

Yes

No

 

Question 2: How many digits3 does your administration require to indicate in the TIR 
Carnet? 

4 digits 0

6 digits 3

8 digits 0

10 digits 3

12 digits 0

  
 1 Armenia, Austria, Belarus, Belgium, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, 

Germany, Hungary, Kyrgyzstan, Lithuania, Luxembourg, Malta, Montenegro, Netherlands, Norway, 
Poland, Portugal, Russian Federation, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Republic of 
Moldova, Tunisia, Turkey 

 2 AIRCA, AISÖ, ABADA, AEBTRI, CESMAD BOHEMIA, DTL, ERAA, OFAE, ICCIM, UICCIAA, 
KAZATO, KYRGYZ AIA, LATVIJAS AUTO, SIEV, ZMPD, AITA, UNTRR, ASMAP, CESMAD 
SLOVAKIA, SA, ASTAG, SNC ICC, CCIT, TOBB, THADA, AIRCU 

 3 By definition, the HS code is composed of 6 digits, but the International Convention on the 
Harmonized System also foresees that developing countries can use a simplified version where the 
last, or two last digits, are replaced by zeros (Art. 4.3) and that nothing prevents a Contracting Party 
from establishing, in its Customs tariff or statistical nomenclatures, subdivisions classifying goods 
beyond the level of the Harmonized System (Art. 3.3).  
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Question 3: Does your administration require the indication of HS codes on the national 
Customs transit declaration? 

Yes 10

No 4

For sensitive goods only 14

36%

14%

50%

Yes

No

Fo
go
r sensitive 
ods only

 

Question 4: If so, how many digits are required? 

4 digits 2

6 digits 8

8 digits 5

10 digits 4

12 digits 1

0 5

4

6

8

10

12

10
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Question 5: Do national transport operators indicate the HS Code in the TIR Carnet? 

Always 2

Often 9

Sometimes 11

Never 3

NA 5

7%

30%

36%

10%

17% Always

Often

Sometimes

Never

NA

 

Question 6: Do foreign transport operators indicate the HS Code in the TIR Carnet? 

Always 2

Often 7

Sometimes 12

Never 4

NA 4

7%

24%

41%

14%

14% Always

Often

Sometimes

Never

NA
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Question 7: Do you check that the HS Code in the TIR Carnet is identical to the one 
provided on the export declaration? 

Always 9

Often 4

Sometimes 9

Never 2

NA 6

"The Administrative Committee urges the Customs authorities at the Customs office of 
departure to check, where applicable, whether the HS code shown on the goods manifest 
tallies with the HS code shown on the export Customs declaration and/or other commercial 
or transport documents." 

30%

13%
30%

7%

20%
Always

Often

Sometimes

Never

NA

 

Question 8: Do you require to add the HS code at Customs offices en route or at destination 
when the code was not indicated at the Customs office of departure? 

Always 2

Often 1

Sometimes 2

Never 19

NA 4

"If the TIR Carnet has been accepted by the Customs office of departure without indication 
of the HS code, the HS code should not be required either by subsequent Customs offices en 
route or by Customs offices of destination." 

7%
4%

7%

68%

14% Always

Often

Sometimes

Never

NA
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Question 9: Does the absence of HS codes in the TIR Carnet lead to additional delays? 

Always 1

Often 2

Sometimes 5

Never 17

NA 4

"The absence of the HS code of the goods in the TIR Carnet shall not lead to delays during 
a TIR transport and shall not be an obstacle to the acceptance of TIR Carnets." 

3%

7%

17%

59%

14% Always

Often

Sometimes

Never

NA

 

Question 10: Do you consider the absence of HS code as an infringement? 

Yes 1

No 27

4%

96%

Yes

No

 

"The absence of the HS code shall not be considered as an infringement of the Convention 
and shall not lead to any liabilities of the TIR Carnet holder." 

Question 11: Do you consider discrepancies between the HS code and the plain language 
description as an infringement? 

Yes 11

No 16
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41%

59%

Yes

No

 

"The same shall apply in those cases where the Customs authorities suspect that the HS 
code may be incorrect or where there are inconsistencies between the plain language 
description of the goods and the HS code." 

Question 12: Do you think that it should be mandatory to indicate the HS code in the TIR 
Carnet and that the TIR Convention should be adequately amended in this respect? 

YES as soon as possible 13

YES at a later stage 10

NO 3

NA 4

44%

33%

10%

13%

YES
as 

 as soon 
possible

YES
sta

 at a later 
ge

NO

NA

 

 (b) Replies from Associations 

Question 1: Do TIR Carnet holders affiliated to your association voluntarily indicate the HS 
Code in the TIR Carnet? 

Always 3

Often 6

Sometimes 5

Never 8

NA 2
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13%

25%

21%

33%

8% Always

Often

Sometimes

Never

NA

 

Question 2: Please indicate in which countries and which Customs offices (departure, entry, 
exit or destination) require the mandatory indication of the HS codes in the TIR Carnet, as 
reported by your members 

At departure Belarus, Bulgaria, Finland, Kazakhstan, 
Russian Federation, Turkey, Ukraine (the 
European Union and former Soviet Union 
countries have also been indicated, without 
specific mentioning of the countries 
concerned) 

At entry Belarus, Bulgaria, Georgia, Hungary, 
Kazakhstan, Russian Federation, Slovakia, 
Ukraine (the European Union and former 
Soviet Union countries have also been 
indicated, without specific mentioning of 
the countries concerned) 

At exit Belarus, Russian Federation, Ukraine 
(former Soviet Union countries have also 
been indicated, without specific mentioning 
of the countries concerned) 

At destination Belarus, Finland, Russian Federation, 
Turkey, Ukraine(former Soviet Union 
countries have also been indicated, without 
specific mentioning of the countries 
concerned) 

Question 3: In which countries your members have been requested to indicate HS codes 
with more than 6 digits in the TIR Carnet?  

Belarus, Bulgaria, Finland, Georgia, Hungary, Kazakhstan, Russian Federation, Turkey, 
Ukraine (former Soviet Union countries have also been indicated, without specific 
mentioning of the countries concerned) 

Question 4: In which countries do your members experience additional delays when HS 
codes were not mentioned in the TIR Carnet? 

Belarus, Bulgaria, Georgia, Hungary, Russian Federation, Slovakia, Turkey (former Soviet 
Union countries have also been indicated, without specific mentioning of the countries 
concerned) 
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Question 5: In which countries is the absence of HS code considered as an infringement? 

Belarus, Kazakhstan, Russian Federation, Ukraine 

Question 6: In which countries are discrepancies between the HS code and the plain 
language description considered as an infringement?  

Belarus, Russian Federation, Republic of Moldova, Ukraine 

Question 7: Do you think that it should be mandatory to indicate the HS code in the TIR 
Carnet and that the TIR Convention should be adequately amended in this respect? 

YES as soon as possible 4

YES at a later stage 8

NO 9

NA 4

16%

32%36%

16%

YES
as 

 as soon 
possible

YES
sta

 at a later 
ge

NO

NA

 

 III. Analysis of the results 

6. The underlying analysis is divided in five sections. First, section (a) focuses on the 
participation level and the representativeness of the answers. Then, section (b) compares 
the results of Customs administrations and association, where possible. Sections (c) and (d) 
provide an analysis of the results specific to Customs administrations and associations, 
respectively. Finally, section (e) concludes. 

 (a) Participation 

7. Overall, 43 percent of associations and 52 percent of Customs administrations have 
responded to the survey. The respondents are representative of a wide geographical range 
and most major players in the TIR system, in terms of issuance and termination of TIR 
Carnets, have contributed. Furthermore, from a statistical point of view, the answers 
received provide a good sample, sufficient to be representative for all associations and 
Customs administrations. Nevertheless, participation rates, in particular from associations, 
suggest possible difficulties in gathering the required information. 

 (b) Common issues 

8. First, the results show some differences in perception or experience with the 
implementation of the Recommendation on the introduction of HS code in the TIR Carnet. 
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Indeed, only 5 Customs administrations4 report that the indication of the HS code in the 
TIR Carnet is mandatory, whereas associations report that transport operators have been 
requested to indicate the HS code in the TIR Carnet in 10 different countries5. This does 
not take into account that 2 associations have indicated that the European Union (EU), in 
general, requires the HS code at departure and entry Customs offices and 1 that former 
Soviet Union countries always require the HS code at all Customs offices. When looking 
more closely at the replies, it is nevertheless surprising that only Belarus, Russian 
Federation and Ukraine are mentioned by more than 2 associations. This and other details 
(see below) could either indicate that some associations might have confused the 
requirements for the TIR Carnet with those for other Customs procedures or that the 
established Customs procedures are not equally implemented in all Customs offices of a 
specific country. Coming back to the 3 most mentioned countries, a cross-check is possible 
for both Belarus and the Russian Federation, but unfortunately not for Ukraine, as the reply 
from Ukrainian Customs is missing. Whereas the reply from Russian Customs confirms the 
experiences of transport operators, the reply from Belarus Customs seems to indicate that 
the implementation is not harmonized among its national Customs offices. Further 
investigation might be necessary. Finally, it remains surprising that some of the countries 
that have indicated that they require the HS code are not mentioned by any association. 

9. Along the same lines, only 3 countries6 report that they ask for commodity codes 
longer than six digits to be indicated in the TIR Carnet, whereas the answers from 
associations seem to indicate that 9 Customs administrations7 do so. Surprisingly, none of 
the countries mentioned reported that it requires more than 6 digits. When it comes to 
national transit, 10 countries8 have indicated that they request a commodity code comprised 
of more than 6 digits.  

10. With regard to the voluntary provision of the HS code in the TIR Carnet – and not 
taking into account the answers indicating “Information not available (or unknown)”–, 
Customs and associations are more in agreement with each other. Indeed, 44 percent of 
Customs indicate that domestic TIR Carnet holders always or often indicate spontaneously 
the HS code in the TIR Carnet, respectively 36 percent of foreign ones. 41 percent of 
associations are also of this view. In contrast, only 12 percent of Customs indicate that 
domestic TIR Carnet holders never indicate the HS code on a voluntary basis, respectively 
16 percent in the case of foreign TIR Carnet holders, whereas as much as 36 percent of 
associations report that operators never do so. This difference might be due to the fact that 
some operators indicate the HS code in anticipation of a Customs requirement and this 
might be perceived by some Customs administration as a voluntary action from the 
operator. 

11. With regard to the idea of amending the TIR Convention to introduce the indication 
of the HS code in the TIR Carnet, the private sector remains more cautious than Customs 
administrations. Only 4 association (representing 19 percent of those having responded9) 
believe that such a change should be made as soon as possible, whereas 50 percent of 
Customs administrations would be in favour of this idea (mainly for improving and 

  
 4 Kyrgyzstan, Lithuania, Montenegro, Russian Federation, Spain 
 5 Belarus(4), Bulgaria(2), Finland(2), Georgia(1), Hungary(1), Kazakhstan(2), Russian Federation(7), 

Slovakia(1), Turkey(1), Ukraine(5) (in brackets the number of replies indicating that Country. 
 6 Kyrgyzstan, Montenegro, Spain  
 7 Belarus(2), Bulgaria(2), Finland(1), Georgia(1), Hungary(1), Kazakhstan(1), Russian Federation(6), 

Turkey(1), Ukraine(3)  
 8 Germany, Hungary, Kyrgyzstan, Lithuania, Montenegro, Serbia, Spain, Republic of Moldova, 

Tunisia, Turkey  
 9 Not counting the answers indicating “Information not available (or unknown)”.  
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automating risk management procedures). The comments from the associations underline 
that the major fear of the private sector lies with the legal responsibility of the TIR Carnet 
holder with regard to the correctness of the HS code, which is often provided by third 
parties (e.g. importers and exporters). Other comments from Customs administrations, 
mainly those that made the HS code mandatory, indicate that operators have no apparent 
problems in complying with such requirement. When taking into account also those 
respondents that are in favour of an introduction at a later stage, 57 percent of associations 
and 88 percent of Customs administrations would like to introduce the HS code in the TIR 
carnet. 

 (c) Results specific to Customs administrations 

12. 36 percent of Customs administrations require in all cases the indication of the HS 
code for national transit procedures. Furthermore, they require the HS code to have more 
than 6 digits in 50 percent of the cases. This indicates that more often than not the 
requirements for national transit are much stricter than those of the Recommendation. 

13. With regard to checking the HS code in the TIR Carnet, 30 percent of Customs 
administrations always ensure that it matches the one indicated on the export declaration. 
Taking into account that the TIR procedure is not yet computerized, this is already very 
positive and a significant step towards ensuring that export, transit and import declarations 
refer to the same goods and, therefore, avoid the submission of fraudulent declarations. 

14. If only one Customs administration states that the absence of the HS code is an 
infringement, 41 percent would sanction discrepancies between the HS code and the plain 
language description. Considering that the HS code is likely to be used for automatic 
screening of declarations in the framework of risk analysis, such practice can be reasonably 
explained. Indeed, an incorrect HS code could very easily be used to mislead Customs 
administrations with regard to the exact nature of the cargo if a matching HS code and 
plain-language description are not required. Some comments highlight that the systematic 
use of the HS code would also ensure the proper understanding of the goods manifest by 
Customs administrations. Indeed, if the plain-language description is written in the 
language of the country of departure, Customs officials along the route may face difficulties 
in understanding the goods manifest in the TIR Carnet. 

 (d) Results specific to Associations 

15. Replies from associations seem to indicate that a number of countries go beyond the 
requirements of the Recommendation. At the same time, most of these countries are 
mentioned by only one or two associations. The specific case of one association indicating 
all countries of the former Soviet Union might require further investigation. Similarly, 
when it comes to indicating the HS code at departure and entry, the European Union is 
mentioned by two associations. These answers point at a large number of countries and do 
not match the observations reported by other associations. They can be either the results of 
a miscommunication or they would indicate some kind of discrimination of transport 
operators from some countries. 

 (e) Conclusions 

16. In summary, the provisions of the Recommendation seem to be respected in most 
countries. However, a few key TIR countries seem to have turned the provisions of the 
Recommendation into requirements and have gone beyond them by making the HS code 
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mandatory and, sometimes, requesting even more than six digits. At the same time, the 
majority of respondents are of the view that, ultimately, the HS codes should become a 
mandatory element of the TIR Carnet. 

 IV. Considerations by the committee 

17. AC.2 may wish to discuss the final results presented in this document with a view to 
determining whether to make the HS code mandatory in the TIR Carnet and by which 
timeframe. 
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