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TRACTOR UNITS IN THE FRAMEWORK OF THE TIR CONVENTION 
 

Note by the TIR Secretary 
 
 
A. BACKGROUND 
 
1. The TIRExB, at its twenty-ninth session, considered a request for clarification from the 
Serbian Customs Administration about TIR transports performed by a tractor unit – semi-trailer 
combination. The Serbian Customs wondered whether the TIR Convention allows for a change of 
the tractor unit without Customs surveillance and, if yes, when and how such a change should be 
reflected in the TIR Carnet.  
 
2. The Board felt that two situations should be distinguished: (i) both tractor units belong to 
one and the same TIR Carnet holder and (ii) tractor units belong to different TIR Carnet holders. It 
was realized that the second situation is closely linked to the issue of subcontractors. On the 
assumption that a change of the tractor unit is permitted, the TIRExB shortly discussed whether this 
change should be indicated on the TIR Carnet. Two opposite views were expressed:  

(a) the TIR Convention focuses on the load compartment (trailer, semi-trailer, container) where 
TIR goods are located. A tractor unit without a load compartment is not subject to TIR 
approval and is of no interest to Customs authorities. Thus, neither tractor unit nor its 
possible replacement should be reflected in the TIR Carnet. This view was shared by the 
IRU; 

(b) a tractor unit is considered as a road vehicle, according to the definition of Article 1 (g). The 
TIR procedure applies not only to the transported goods, but also to all road vehicles 
carrying out a TIR transport. Both goods and vehicles are under Customs surveillance and, 
therefore, should be included in the TIR Carnet. In case the tractor unit is substituted, the 
proper corrections should be made in the TIR Carnet.                  
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3. In order to make further progress, the Board requested the secretariat as well as the IRU to 
draft documents which would take into account various views on the issue 
TIRExB/REP/2005/29draft, paras.21 and 22). Following this request, the secretariat has prepared 
the current document.      
 
B. ANALYSIS OF THE CONVENTION  
 
4. For the sake of simplicity, this analysis refers to a tractor unit – semi-trailer combination 
carrying goods under Customs seal. Basically, the question if a tractor unit and its possible 
replacement should be reflected in the TIR Carnet  is closely linked to the issue whether or not the 
provisions of the TIR Convention concern tractor units. Key provisions of the TIR Convention 
referring to road vehicles have been selected (see the table below) with the aim to find a reply if 
these clauses could be interpreted as applicable to tractor units.              
 

Provisions of the Convention Apply to tractor units? 

Article 1 (g) 

the term "road vehicle" shall mean not only any power driven road 
vehicle but also any trailer or semi trailer designed to be coupled 
thereto 

 

Yes 

Article 2 

This Convention shall apply to the transport of goods without 
intermediate reloading, in road vehicles, combinations of vehicles or 
in containers…  

 

Probably, no 

Article 3 

… the transport operation must be performed 

(i) by means of road vehicles, combinations of vehicles or 
containers previously approved under the conditions set forth in 
Chapter III (a) … 

 

No 

Article 12 

In order to fall within the provisions of sections (a) and (b) of this 
Chapter, every road vehicle must as regards its construction and 
equipment fulfil the conditions set out in Annex 2 to this 
Convention… 

 

No 

Article 15.1  

No special Customs documents shall be required in respect of the 
temporary importation of a road vehicle, combination of vehicles or 
container carrying goods under cover of the TIR procedure. No 
guarantee shall be required for the road vehicle or combination of 
vehicles or container 

 

Unclear 
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Provisions of the Convention Apply to tractor units? 

Article 16 

When a road vehicle or combination of vehicles is carrying out a TIR 
transport, one rectangular plate bearing the inscription "TIR" and 
conforming to the specifications given in Annex 5 to this Convention, 
shall be affixed to the front and another to the rear of the road vehicle 
or combination of vehicles. These plates shall be so placed as to be 
clearly visible…  

 

Yes  

(the TIR plate should be 
affixed to the front of the 

tractor unit) 

Article 19 

The goods and the road vehicle, the combination of vehicles or the 
container shall be produced with the TIR Carnet at the Customs office 
of departure… 

 

Unclear 

Article 21 

At each Customs office en route and at Customs offices of 
destination, the road vehicle, the combination of vehicles or the 
container shall be produced for purposes of control to the Customs 
authorities together with the load and the TIR Carnet relating thereto. 

 

Unclear 

Explanatory Note 0.21-1 

The provisions of this Article do not restrict the right of Customs 
authorities to examine all parts of a vehicle in addition to the sealed 
load compartment  

 

Yes 

 
5. It should be noted that for Articles 15, 19 and 21 no clear-cut replies are possible. At the 
same time, the harmonized application of these Articles is crucial for the smooth functioning of the 
TIR procedure. In particular, the following issues need to be addressed: 

- Does a tractor unit have to be presented at the Customs offices of departure, destination and  
en route?  

- Under which Customs document and under which guarantee is a tractor unit temporarily 
imported?   

 
6. If approach (a) in paragraph 2 above is followed and the tractor unit is not indicated on the 
TIR Carnet, then one may conclude that it is not obligatory to present the tractor unit at the Customs 
offices of departure, destination or en route. On the other hand, the TIR Carnet cannot be used for 
temporary admission of the tractor unit, and the holder could face the necessity to present another 
Customs document for temporary importation of the tractor (e.g., Carnet de Passage) and, possibly, 
to furnish a separate guarantee.  
 
7.   If approach (b) of paragraph 2 above is followed and the tractor unit is reflected in the TIR 
Carnet,  neither additional Customs document nor guarantee is required for temporary importation 
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of the tractor unit. At the same time, the tractor unit has to be presented at the Customs offices of 
departure, destination and  en route, together with the load, semi-trailer and the TIR Carnet. Any 
change of the tractor unit should be made with the consent of Customs authorities, and the proper 
corrections should be made in the TIR Carnet. 
 
C. CONSIDERATIONS BY THE TIRExB 
 
8. The TIRExB may wish to discuss the views expressed in the present document. In 
particular, the members of the Board as well as the IRU are invited to present the implementation of 
the above provisions and experiences in this area at national level.      
  

__________ 


