DETAILED TIMELINE

Cleaner Electricity Production Workshop and Stakeholder Meeting

Monday 20 (October	2014.	Salle	VIII
-------------	---------	-------	-------	------

TIME	DURATION	SUBJECT	SPEAKER			
10.00 – 10.05	5 min	Opening remarks	Barry WORTHINGTON Chairman, Group of Experts on Cleaner Electricity Production from Fossil Fuels			
10.05 – 10.10	5 min	Housekeeping	Viktor BADAKER Secretary, Group of Experts on Cleaner Electricity Production from Fossil Fuels			
10.10 – 10.15	5 min	Introduction of participants - Tour de table	Scott FOSTER Director of Sustainable Energy Division, UNECE			
Session 1: CO ₂ emi	Session 1: CO ₂ emissions and beyond - assessing emissions and efficiencies of power plants, moderator Vladimir BUDINSKY					
10.15 – 10.30	15 min	Presentation by the Task Force Chair	Vladimir BUDINSKY Vice Chair, Group of Experts			
10.30 - 10.50	20 min	Presentation by Task Force member: Efficiency of Coal Power Plants and Prospects for Coal Power in Kazakhstan	Bakhytzhan JAXALIEV Vice Minister of Energy, Kazakhstan			
10.50 – 11.10	20 min	Presentation by Task Force member: Positive Impacts of Achieving Coal Power Efficiency Gains	Andrew MINCHENER General Manager, IEA Clean Coal Centre			
11.10 – 11.30	20 min	Presentation by Task Force member: Energy Policy of Poland until 2030: Energy Efficiency Improvement Programme	Leon KURCZABINSKI Vice Chair of Energy Committee (CEEP) Coal Holding Katowice ISC (KPP), Poland			
11.30 – 11.40	10 min	Discussion	All			
		11.40 – 12.00 Break (Delegates own arrangeme	ents)			
UNECE Convention	n on Long-range Tr	ansboundary Air Pollution and Fossil Fuel-fired Power Plants				
12.00 – 12.20	20 min	Presentation by UNECE: Convention on Long-range Transboundary Air Pollution	Alisher MAMADZHANOV UNECE Environment Division			
12.20 – 12.35	15 min	Open discussion	All			
Session 2: The role of CCS and CCS through enhanced oil recovery in reducing greenhouse gas (GHG) emissions from power plants						
12.35 – 12.45	10 min	An update on progress made by the informal Task Force working on this topic	Barry WORTHINGTON Chairman			
12.45 – 13.00	15 min		Silvia VAGHI Principal Manager Policy Regulatory Global Carbon Capture and Storage Institute			

13:00 – 15:00 Lunch (Delegates own arrangements)

Session 2 continued: The role of CCS and CCS through enhanced oil recovery in reducing greenhouse gas (GHG) emissions from power plants

besiden 2 communication for the order and the order of th			
15.00 – 15.15	15 min	Mr. Bjørn-Erik Haugan Special Advisor, Gassnova	
15.15 – 15.30	15 min	Andrew MINCHENER General Manager, IEA Clean Coal Centre	
15.30 – 15.45	15 min	Samuel SAYSSET R&D Program Manager, GDF SUEZ representing IGU	
15.45 - 16.00	15 min	Jonas HELSETH Director, Bellona Europa	
16.00 – 16.15	15 min	Jonathan GIBBINS Director, UK Carbon Capture and Storage Research Centre	
16.15 – 16.30	15 min	Kunlei LIU Associate Director of Center for Applied Energy Research University of Kentucky	

16.30 - 17.30 Discussion

- Which existing United Nations and UNECE mechanisms can help create synergies needed to jumpstart CCS and CCS through enhanced oil recovery?
- How to avoid duplications of efforts?
- Recommendations to UNECE Croup of Experts on Cleaner Electricity Production from Fossil Fuels
- The way forward: concrete activities to reduce GHG emissions from fossil fuel-fired electricity production
- How can ECE member States play a catalytic role in reducing CO₂ emissions from power plants?

17.30 – 18.00	30 min	Recommendations from Cleaner Electricity Production Workshop and Stakeholder Meeting on Carbon Capture and Storage and energy efficiency in electricity production.	Barry WORTHINGTON Chairman
---------------	--------	---	-------------------------------

18:00 End of Workshop and Stakeholder Meeting

Cocktail Reception - sponsored by the United States Energy Association (USEA), 8th floor, DSR Restaurant, Palais des Nations