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  Request for interpretation: Reefers 

  Transmitted by the Governments of The Netherlands and 

Germany 

I. Introduction 

1.  A Refrigerated Container (“Reefers”) is a regular container used for 

the transportation of temperature sensitive cargo. A reefer is regularly 

equipped with an integral refrigeration unit and rely on external power for 

operation. They are frequently used in sea, rail, road and inland navigation. 

When carried by inland vessels, reefers are placed inside the cargo hold of a 

dry cargo vessel. Sometimes reefers are carried together with dangerous 

goods in a vessel with certificate of approval according to ADN. For their 

supply of electricity reefers are connected with the vessel by electric cables.  

2. Reefers has already been used on inland navigation for several 

decades. The expectation is that the amount of reefers to be transported by 

inland navigation will grow as the amount of sea going reefer ships is steady 

declining, and regular seagoing containerships with refrigerated containers 

are used instead.  

3. The question is, if these reefers are affected by the provisions for 

explosion protection in the ADN when they are carried in dry cargo vessels 

together with dangerous goods. 

 

II. Relevant provisions of ADN 

3.  Any electrical equipment to be put into the protected area (of which 

the cargo hold is part, ADN 1.2.1.) has to be a certified safe type (ADN 

9.1.0.52.1). ADN 7.1.3.51.4 states, that the electrical installations in the 

holds shall be kept switched off and protected against unintentional 

connection, this does not apply to electrical apparatus of a “certified safe 

type”. 

 

4.  The ADN has provisions for the carriage of containers in  7.1.1.18, 

they shall be in accordance with the provisions applicable to the carriage of 

packages.  
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4a. The ADN also has provisions for mixed loading in the same cargo 

hold (ADN 7.1.4.3). However, when only containers are carried, these don’t 

apply when these containers are stowed in accordance with the IMDG Code 

(ADN 7.1.4.5). But the mentioned provisions of 7.1.4.3 do not cover reefers 

carring non-dangerous goods, they only apply for dangerous goods as load. 

 

5.  The IMDG Code has in chapter 7.4. “Stowage and segregation on 

containerships” specific provisions for stowing.  

5a. In the IMDG Code the carriage of reefers is explicitly mentioned in 

7.4.2.3.2 and 7.4.2.3.3. According to IMDG Code 7.1.2 reefers are “Potential 

sources of ignition” if they are not of a certified safe type. 

IMDG Code 7.4.2.3.2 states that containers containing flammable gases of 

or with liquids having a flashpoint of less than 23 °C on deck have to 

stowed in a minimum distance of 2.4 meters from potential sources of 

ignition 

IMDG Code 7.4.2.3.3 allows the carriage of a reefer container which is not 

of a certified type under deck when no containers containing flammable 

gases or with liquids having a flashpoint of less than 23
o
C are carried in the 

same hold.  

 

III. Request for clarification 

6. Questions to be discussed in the ADN Safety Committee: 

 

Is it correct that based on the current ADN provisions: 

a. Reefers and their integral refrigeration units are no “electrical 

equipment/installations/apparatus” according to 9.1.0.52.1 and 7.1.3.51 

ADN? Do these paragraphs talk only about 

equipment/installations/apparatus permanently fitted to the vessel? 

b. As the ADN itself has no provision for the stowage of containers with 

special regard to reefers and potential sources of ignition, the   

provisions of IMDG Code be adapted? 

c. It is allowed to carry reefers (not of a certified safe type) below deck 

when no containers containing flammable gases or with liquids having a 

flashpoint of less than 23 
o
C are stowed below deck?  

d. It is allowed to carry reefers (not of a certified safe type) on deck only 

with a minimum distance of 2.4 meters to containers containing 

flammable gases or with liquids having a flashpoint of less than 23
o
C? 

e. It is allowed to carry reefers (not of a certified safe type) on deck and 

containers are stored below deck containing flammable gases or with 

liquids having a flashpoint of less than 23
o
C or other dangerous goods? 

 

    

 


