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Dear Ms. Khoroshavina, 

 

Thank you for your email. I understand that the Committee is going to make a decision on 

that issue before the hearing.  

 

Please take note, that in our opinion the explanation presented by the Communicant is not 

fully satisfactory. We do not share the opinion of the NGO that clarifications presented by it, 

do not expand the original communication. The Communicant in its clarification letter 

pointed out, inter alia, that Public Participation Act fails to implement article 7 of the Aarhus 

Convention. In original communication, however, there was no such allegation. The 

Communicant only indicated that there was insufficient evaluation of public consultations 

which is rather matter of practice and not a failure of legislation. Therefore, in my opinion 

the clarifications actually expand the substance of the communication and should not be 

taken into account by the Committee.  

 

However, if the Committee would decide otherwise, we need to be informed about that 

before the hearing. We prepared our response to the communication basing on the original 

text. That is why, in case that the clarifications would be taken into account, we believe that 

it would be fair if the hearing would be postponed to the next session of the Compliance 

Committee. It would give us time to prepare a new position and gather all necessary 

information concerning potential failure of the Public Participation Act to comply with the 

Aarhus Convention. 

 

Please contact me if you need any further information. 

 

Best regards 

 

Jarosław Mielnik 

 

Ministry of the Environment 

Poland 

 
ul. Wawelska 52/54, 00-922 Warszawa 

tel. (+48 22) 36 92 736; fax: .(+48 22) 57 92 473 
 

 


