
Interpretation of ECE 48-06, paragraph 5.22.

5.22.          
With the exception of retro-reflectors, a lamp even bearing an approval mark is deemed not to 
be present when it cannot be made to operate by the sole installation of a light source and/or a 
fuse.

There has been some questions in our administration regarding 5.22 related to control and individual 
approval. We would like to hear other expert’s interpretation of 5.22. 
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1. What is your interpretation of 5.22? 

2. If approved marked lamps are installed, but they excess the requirements for numbers of lamps and/or position and are not able to be switched on, does 

it mean that one can have several lamps (infinite) installed as long as there is no light source and/or a fuse? 

3. Is a lamp deemed not present EVEN if it do not have an approval mark? Different interpretation with or without approval mark. 

4. Does 5.22 differentiate between grouped/combined lamps and an independent lamp? 

For example: lamp with high beam function and front position lamp/marker function combined, where front position lamp is not connected.  

5.22.  
With the exception of retro-reflectors, a lamp even bearing an approval mark is 
deemed not to be present when it cannot be made to operate by the sole installation 
of a light source and/or a fuse.
 



 Thank you for your attention!
 roshan.fernando@vegvesen.no
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