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SUMMARY,
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This question was asked to TAAM members in a query sent out on the 18th of August 
2008 with a response from 13 countries. The detailed summary is on pages 3 and 4 of 
this Question.
Since the overall result is inconclusive (7 - for, 6 - against), all TAAM members are 
kindly requested to prepare for a discussion in Edinburgh. This is addressed 
especially to the countries that have not replied to the query, i.e. Spain, Austria, 
Luxembourg, Finland, Estonia and Bulgaria.
With a kind permission of the Chairman, Poland would be pleased to deliver a short 
Power Point presentation prior to the discussion, as - in our opinion - the wording of 
both the Directive and the UN ECE Regulation concerning what is emergency door 
and what is emergency exit is not clear enough and confusing.

Background:
The paragraph 7.6.1.1. of the directive 2001/85/EC (and of the UN ECE Regulation 
No. 107.02) says: “The minimum number of doors in a vehicle shall be two, either two 
service doors or one service door and one emergency door...”

Question:
The drawing on the next page shows the vehicle in question. Would such 
a vehicle configuration obtain a type-approval certificate in your country in 
respect of the number of service and/or emergency doors?
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Previous situation: ECE Regulation No. 52.01 suppl 05
Applicable until November 2004

5.6.2.5.2.

Foot note 5 originated a question from NL
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After NL question, 
Modification of ECE R52.01 supl 07 to clarify the technical requirements:
Entry into force: November 2004

5.6.2.5.2 

See figures 21 and 22
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EC Letter to TAAM
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TAAM 2005 BORLANGE
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Later on 2007, the ECE Regulation No.107 was amended accordingly:

…/…Same paragraph and figures as in R52



Conclussions,

Regarding TAAM question PL1, Spain considers that the
matter was already considered by TAAM in Borlange 2005 
meeting and the common agreement was

“Agree to use the criteria of ECE R52.01 supl 07 (and latter 
107.02) to verify the accessibility of the driver’s door to be 
considered as emergengy door as per 2001/85/EC directive.”



THANK YOU FOR YOUR ATENTION

Questions?

Comments?


