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INTERPRETATION OF PARAGRAPH 6.12.9. OF REGULATION No. 48 
(Parking lamp functions performed by front and rear position lamps) 

 
A. BACKGROUND 
 
Paragraph 6.12.9. of Regulation No. 48 stipulates that "the functioning of this lamp may also be 
performed by simultaneously switching on the front and rear position lamps on the same side of the 
vehicle". During the discussion with some experts at the last GRE session, Japan learned that many 
European approval authorities have the opinion that those lamps are front and rear position lamps 
and that, concerning photometric characteristics, they have to meet the requirements of position 
lamps (Regulation No. 7), not of parking lamps (Regulation No. 77). However, Japan has following 
different opinion for this interpretation: 
 
-Paragraph 6.12.9. says that the functioning of this lamp (i.e. parking lamp) may also be performed 
(i.e. carried out) by the position lamps. As this paragraph doesn't stipulate that the position lamp is 
deemed to be met with the requirement of the parking lamp in this case, this means that the 
conformity of these lamps are judged by the requirements of parking lamps, not of position lamps, 
and thus have to meet the requirement of parking lamps (Regulation No. 77). 
 
-If those lamps are position lamps, they have to comply with the requirements of the number and 
electrical connection of position lamps, but they don't. And vehicle manufacturers explain to vehicle 
users (on switches or owner's manuals) that those lamps are parking lamps. So it seems that there is 
a discrepancy between the interpretations mentioned above. 
 
-As Regulation No. 48 is the Regulation only with regard to the installation of lighting devices, the 
photometric characteristics are subject to the Regulations of individual lighting devices. In 
Regulation No. 7 or Regulation No. 77, however, there are no such requirements as in 
paragraph 6.12.9. of Regulation No. 48. In addition, forward facing parking lamps (max. 60 cd) 
have stricter requirements than front position lamps (max. 100 cd). 
 
B. PROPOSAL 
 
For solving this issue, clarifying the interpretation that those lamps are deemed to be parking lamps 
if they meet the requirement of position lamps, Japan suggests that the following amendments are 
necessary: 
 
-change of photometric characteristics of parking lamps (Regulation No. 77) in a line with those of 
position lamps (Regulation No. 7), and, 
 
-insertion of a sentence at the end of paragraph 6.12.9. of Regulation No. 48 (example: "The 
functioning of this lamp may also be performed by simultaneously switching on the front and rear 
position lamps on the same side of the vehicle. In this case, lamps that meet the requirement of front 
or rear (side) position lamps are deemed to be met the requirement of parking lamps.). 
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