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Summary 
The aim is to verify that demountable tanks are intentionally excluded from the 
requirements of 9.7.5.2 concerning lateral stability. 

Background 
When discussing how to apply the new provisions regarding lateral stability in 9.7.5.2 
it has been questioned whether these provisions intentionally exclude demountable 
tanks. Reading 9.7.1.2 demountable tanks should in general comply with the 
requirements for tank-vehicles once they have been attached to the carrier vehicles. 
 
However, the first sentence of 9.7.5.2 states that the requirements concerning lateral 
stability shall be applicable on tank-vehicles with fixed tanks only. The Government 
of Sweden requests the WP.15 to verify that demountable tanks are excluded from the 
requirements of 9.7.5.2. 

Question 
Are demountable tanks excluded from the requirements of 9.7.5.2 regarding lateral 
stability according to ECE Regulation No. 111? 

Proposal 
If demountable tanks are excluded, the last sentence of 9.7.5.2 should be amended as 
follows: 
 
“The requirements are applicable to tank-vehicles with fixed tanks which are first 
registered as from 1 July 2003.” 
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